Przejdź do treści

Czcionka:

Kontrast:

Informacja Powiatowygio Lekarza Weterynarii dot. ASF


ostatnai modyfikacja: 14.05.2021
dodane: 14.05.2021

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Węgrowie informuje o wejściu w życie nowych przepisów dotyczących gospodarstw utrzymujących świnie.

W dniu 21 kwietnia 2021 r. decyzja wykonawcza Komisji nr 2014/709/UE w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich utraciła moc i została zastąpiona rozporządzeniem wykonawczym Komisji (RWK) 2021/605 ustanawiającym szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń.

W/w rozporządzeniu zostały określone obszary objęte ograniczeniami 1,11,111, które odpowiadają dotychczasowym:

  • Obszar objęty ograniczeniami I stanowi dotychczasowy obszar ochronny („strefa żółta")
  • Obszar objęty ograniczeniami II stanowi dotychczasowy obszar objęty ograniczeniami („strefa czerwona"),
  • Obszar objęty ograniczeniami III stanowi dotychczasowy obszar zagrożenia („strefa niebieska").

W związku z wejściem w życie nowych przepisów zmianie uległo oznaczenie barwne obszarów na mapie GIW.

Obecnie będzie stosowana następująca kolorystyka na mapie GIW obszarów określonych w rozporządzeniu wykonawczym Komisji 2021/605:

  • Obszar objęty ograniczeniami I będzie oznaczony kolorem niebieskim (dawniej: obszar ochronny - strefa żółta),
  • Obszar objęty ograniczeniami II będzie oznaczony kolorem różowym (dawniej: obszar objęty ograniczeniami - strefa czerwona),
  • Obszar objęty ograniczeniami III będzie oznaczony kolorem czerwonym (dawniej: obszar zagrożenia - strefa niebieska).

Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Węgrowie informuje, że zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/687 z dnia 26.04.2021r. zmieniające zał. I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/605 ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń powiat węgrowski znajduje się w obszarze objętym ograniczeniami I i jest oznaczony kolorem niebieskim.



WZMOCNIONE ŚRODKI BIOASEKURACJI DLA ZAKŁADÓW, W KTÓRYCH UTRZYMYWANE SĄ ŚWINIE, ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W OBRĘBIE OBSZARÓW OBJĘTYCH OGRANICZENIAMI I, III III

  1. Następujące wzmocnione środki bioasekuracji, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. b) ppkt (i), mają zastosowanie do zakładów, w których utrzymywane są świnie, znajdujących się na obszarach objętych ograniczeniami I, II i III w zaintere­sowanych państwach członkowskich w przypadku dozwolonych przemieszczeń przesyłek zawierających:

a)    świnie utrzymywane na obszarach objętych ograniczeniami I, II i III przemieszczane poza te obszary, jak przewi­dziano w art. 22, 23, 24, 25, 28 i 29;

b)   materiał biologiczny pozyskany od lub ze świń utrzymywanych na obszarze objętym ograniczeniami II przemie­szczany poza ten obszar, jak przewidziano w art. 31 i 32;

c)    produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego pozyskane od lub ze świń utrzymywanych na obszarze objętym ogra­niczeniami II przemieszczane poza ten obszar, jak przewidziano w art. 35 i 37;

d)   świeże mięso, produkty mięsne, w tym osłonki, pozyskane od lub ze świń utrzymywanych na obszarach objętych ograniczeniami II i III przemieszczane poza te obszary, jak przewidziano w art. 38, 39 i 40.

  1. Podmioty prowadzące zakłady, w któiych utrzymywane są świnie, znajdujące się w obrębie obszarów objętych ograni­czeniami I, II i III w zainteresowanych państwach członkowskich w przypadku dozwolonych przemieszczeń poza te obszary, zapewniają stosowanie w zakładach, w których utrzymywane są świnie, następujących wzmocnionych środ­ków bioasekuracji:

a)    brak bezpośredniego lub pośredniego kontaktu między utrzymywanymi świniami oraz co najmniej:

  • innymi utrzymywanymi świniami z innych zakładów;
  • dzikimi świniami;

b)    odpowiednie środki higieniczne, takie jak zmiana odzieży i obuwia przy wchodzeniu do i opuszczaniu pomie­szczeń, w których utrzymywane są świnie;

c)    mycie i odkażanie rąk oraz odkażanie obuwia przy wchodzeniu do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie;

d)   brak kontaktu z utrzymywanymi świniami przez okres co najmniej 48 godzin po polowaniu na dzikie świnie lub jakimkolwiek innym kontakcie z dzikimi świniami;

e)    zakaz wstępu nieupoważnionych osób lub środków transportu do zakładu, w tym do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie;

f)     odpowiednie prowadzenie ewidencji osób i środków transportu mających dostęp do zakładu, w którym utrzymy­wane są świnie;

g)    pomieszczenia i budynki zakładu, w którym utrzymywane są świnie, muszą:

  • być zbudowane w taki sposób, aby żadne inne zwierzęta nie mogły wejść do pomieszczeń i budynków ani mieć kontaktu z utrzymywanymi świniami, ich paszą i materiałem ściółkowym;
  • umożliwiać mycie i odkażanie rąk;
  • umożliwiać czyszczenie i odkażanie pomieszczeń;
  • posiadać odpowiednie warunki do zmiany obuwia i odzieży przy wejściu do pomieszczeń, w których utrzymy­wane są świnie;

h)   posiadać ogrodzenia ochronne co najmniej pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie, oraz budynków, w któ­rych przechowuje się paszę i ściółkę;

i)     musi istnieć plan bioasekuracji zatwierdzony przez właściwy organ zainteresowanego państwa członkowskiego z uwzględnieniem profilu zakładu i ustawodawstwa krajowego; ten plan bioasekuracji obejmuje co najmniej:

  • ustanowienie „czystych" i „brudnych" stref dla pracowników, właściwych dla typologii gospodarstw, takich jak przebieralnie, prysznice, jadalnie;
  • ustanowienie i, w stosowych przypadkach, przegląd rozwiązań logistycznych dotyczących wprowadzania do zakładu nowych utrzymywanych świń;
  • wyposażenia i higieny personelu;
  • przepisy dotyczące żywności dla personelu znajdującego się na miejscu oraz zakaz utrzymywania świń przez personel, tam gdzie jest to istotne i w stosownych przypadkach;
  • specjalny, powtarzający się program podnoszenia świadomości dla personelu w zakładzie;
  • ustanowienie i, w stosownych przypadkach, przegląd rozwiązań logistycznych w celu zapewnienia właści­wego rozdzielenia różnych jednostek epidemiologicznych oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu świń z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego i innymi jednostkami;
  • procedury i instrukcje dotyczące egzekwowania wymogów w zakresie bioasekuracji podczas budowy lub naprawy pomieszczeń lub budynków;
  • audyt wewnętrzny lub samoocena w celu egzekwowania środków bioasekuracji.

autor: A.Grądzka


przejdź do archiwum wiadomości